Haber

Çadır ve konteynırlara yerleşirken temas yoluyla bulaşan hastalıklara dikkat edin.

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’ni misyon edinen Prof. Dr. Alper Şener, deprem bölgesindeki salgın hastalık riskine dikkat çekerek, “Çadırlara yerleşmeye başladıkları andan itibaren ve kaplarda yakın temasla bulaşan bit, pire, uyuz gibi hastalıklara dikkat etmek gerekiyor. Önümüzdeki dönemde özellikle bulaşıcı hastalıklar açısından salgın riski artarak devam edecek” dedi. . .

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, deprem bölgesinde salgın riskine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Doğal afetlerde salgın riski olduğunu dile getiren Prof. Bunların başında dizanteri, basilli dizanteri ve kolera geliyor. Öte yandan tetanoz ve kuduz gibi hastalıklara dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle tetanoz gibi hastalıklara dikkat etmemiz gerekiyor. Kuduz açısından risk kümesi her geçen gün artıyor. Enkaz altında kalanlar dışarı çıktıkça bu risk devam ediyor. Bu bir salgın anlamına gelmez; ancak bireysel tetanoz riski söz konusudur. Kuduz açısından baktığımızda hayvan popülasyonu sahipsiz kalacağı için kuduz açısından salgın hastalık riski söz konusudur.” dedi.

Depremzedelerin kademeli olarak halka açık alanlarda yaşamaya başlayacağını hatırlatan Prof. yakın temasla bulaşıyor.Bunların hepsi hem genel hem de bireysel önlemlerle önlenebilecek hastalıklar.Özellikle bit ve pirelere baktığımızda fare ve diğer kemirgen popülasyonunu kontrol altına alıyoruz.Yaz dönemi olmadığı için yok. karasinek ve sivrisinek riski.Ancak bu dönem böyle kalmayacak.Havalar ısındıkça özellikle bulaşıcı hastalıklar açısından salgın riski artmaya devam edecek.Hem kişisel hem de genel önlemlere ve su hijyenine dikkat edilmesi ‘GIDA HİJYENİ SON DERECE ÖNEMLİ’

İçme suyunda hijyene dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. içme suyuna.Gıda hijyeni çok değerlidir.Gıdaların hızlı tüketilmesi ve üretilmesi gerekir.Doğal afet zamanlarında saklama koşulları pek uygun değildir.Öğünlerde yapılıp yemekte tüketilmesi değerlidir.Uzun süre saklanacak yiyecekler uzun süre pek faydalı değildir.Bir diğer değerli şey ise konserve gıdalardır.Konserve tüketimi hem gıda hijyenini hem de kemirgenlerin kontrolünü kolaylaştıracaktır.Bir takım hususlara dikkat etmek gerekir.Su hijyeninde ‘lejyonella’ ve ‘tularemi’, Nadir görülen su ile bulaşan hastalıklara uzun vadede dikkat edilmelidir.Erken dönemde bir zulüm olacağını düşünmüyorum.Ancak ilerleyen 3-6 ay içinde dikkat edilmesi gerekenler’ lejyonella’ ve ‘tula’ remi’ hastalıkları, özellikle toplu yaşam alanlarında salgınlar anlamındadır. ” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu